top of page

Aandoeningen

Rugklachten

Wat zijn rugklachten?

 

Rugklachten is een brede term voor het hebben van pijn of ander ongemak aan je rug. Rugklachten komen bij zeer veel mensen voor. Sommige mensen hebben korte tijd last van hun rug, terwijl anderen chronische rugklachten hebben. De rugpijn kan zeer hevig zijn en is voor veel mensen reden om niet meer te kunnen werken. 

Oorzaak van rugklachten

Bij maar ongeveer 1-5% van de mensen met rugklachten kan een specifieke oorzaak worden gevonden. In de overige gevallen blijft deze onduidelijk, we spreken dan van aspecifieke rugpijn. 

Specifieke rugpijn

In deze categorie vallen rugklachten die veroorzaakt worden door een aantoonbare onderliggende aandoening. Er kan bijvoorbeeld schade zijn aan de wervelkolom (ruggengraat), de zenuwen die langs de wervelkolom lopen of de spieren van de rug. 

Een voorbeeld uit deze categorie is een hernia. Bij een hernia worden de zenuwen die langs de wervelkolom lopen verdrukt door het uitstulpen van een tussenwervelschijf. Wanneer een wervel ingezakt of gebroken is, zoals dat gebeurt bij osteoporose (broze botten), kan dit ook leiden tot rugpijn. Daarnaast kan de ziekte van Bechterew (een vorm van reuma), een tumor of een ontsteking van de wervels en artrose (gewrichtsslijtage) voor rugpijn zorgen. Tot slot kan de pijn ook afkomstig zijn vanuit een orgaan, zoals de alvleesklier, de nieren of de maag.

Aspecifieke rugpijn

Bij verreweg de meeste mensen met rugpijn kan geen duidelijke oorzaak worden gevonden. We spreken dan van aspecifieke rugpijn. Met name de onderrug is vaak aangedaan, dit wordt ook wel lage rugpijn, lumbago of spit genoemd. Factoren die een rol spelen bij het ontstaan van deze vorm van rugpijn zijn:

  • Verkeerde lichaamshouding.

  • Je rug vaak of lang moeten inspannen.

  • Te snel of op een verkeerde manier tillen.

  • Overgewicht.

  • Stress.

  • Veel autorijden.

  • Zwangerschap.

Symptomen van rugklachten

De symptomen van rugklachten hangen samen met de oorzaak. De pijn kan in de bovenrug zitten en eventueel uitstralen naar je nek of naar je armen. Daarnaast kan de pijn tussen de schouderbladen het ergst zijn of vooral in het midden van de rug zitten. Pijn in de onderrug kan overal tussen je onderste ribben en je stuitje zitten. De pijn kan ook uitstralen naar je zij, billen, bovenbenen, onderbenen en voeten.

Zoals de locatie van de pijn per persoon kan verschillen, zo kan ook de ernst van de pijn enorm variëren, ook weer afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Sommige mensen klagen over een doffe zeurende pijn die langzaam erger wordt, terwijl anderen last hebben van een ondraaglijke pijn waarmee ze haast niet meer kunnen bewegen.

Als je last hebt van rugklachten is het zeer raadzaam om een manueel therapeut te raadplegen, met name als de pijn zeer hevig is, al langer dan zes weken bestaat, tintelingen of een doof gevoel geeft of uitstraalt naar andere plekken. 

Wanneer ga je naar de fysiotherapeut?

 

Heb je een blessure die maar niet over gaat of last van pijn bij dagelijkse activiteiten? Dan kan een manueel therapeut je misschien verder helpen. Samen met de manueel therapeut bekijk je of er een behandeling nodig is en welke behandeling het best bij je past.

Nekklachten

Wat zijn nekaandoeningen?

De nek is een erg kwetsbaar deel van ons lichaam. Ten eerste gebruik je hem steeds doordat je geregeld je hoofd draait en beweegt. Ten tweede lopen er allerlei zenuwen en andere structuren doorheen die het hoofd met de rest van het lichaam verbinden.

Er zijn verschillende aandoeningen die je aan je nek kunt krijgen:

Osteoartritis van de halswervels

Mensen van middelbare leeftijd kunnen last krijgen van osteoartritis (arthrosis deformans, ook wel degeneratieve artritis) van de halswervels. Bij deze aandoening slijt het kraakbeen van de nek en treden er ontstekingsachtige veranderingen op in de weke delen rond de gewrichten. Dit zorgt voor pijn. Je nek wordt stijf en is soms overgevoelig bij aanrakingen en bewegen. Het kan ook bij jongere mensen voorkomen, bijvoorbeeld na een trauma.  

Spondylose

Al op jonge leeftijd (vanaf 25 jaar) kun je spondylose van de halswervels krijgen. Dit is slijtage aan je nekwervels waardoor er een beschadiging aan de zenuwen ontstaat door samendrukking van het ruggemerg of zenuwwortels. Meestal staan klachten van hoofdpijn of pijn in de nek en pijn uitstralend vanuit de nek op de voorgrond.

Nek ‘op slot’

Minder ernstig is als je nek 'op slot' zit. Dan ontstaat er een vacuum in het gewricht waardoor bewegingsbeperking ontstaat of heb je spierkramp in je nek door een onhandige of plotselinge beweging. Als je nekspieren verkrampen, kun je een stijve nek krijgen. Dit is niet ernstig, maar kan gepaard gaan met hoofdpijn, misselijkheid en dat kan heel ongemakkelijk voelen. Manuele therapie is uitermate geschikt om deze klachten te verhelpen.

WAD (Whiplash Associated Disorder)

WAD (zweepslag) komt vaak voor bij een auto-ongeluk. Plotseling buigt je nek heel sterk in een richting, gevolgd door een reflexmatige spiersamentrekking die je nek in tegenovergestelde richting beweegt. Door deze onverwachte en plotselinge bewegingen ontstaat er een probleem in de coordinatie van de nekspieren. Hierdoor kunnen verschillende klachten ontstaan, zoals misselijkheid, hoofdpijn, instabiliteit, duizeligheid en nekpijn. Door specifieke nektraining onder begeleiding van een manueel therapeut kunnen deze nekklachten goed verholpen worden.

Kaakklachten

Wat zijn kaakklachten

Kaakklachten kunnen afkomstig zijn van de kauwspieren of het kaakgewricht. De meest voorkomende klachten betreffen:

  • pijnlijke of vermoeide kauwspieren;

  • pijnlijk kaakgewricht;

  • beperkte of scheve mondopening;

  • kaak uit de kom;

  • kaakgewrichtsgeluiden (kaakknappen of schurende geluiden).

Deze klachten kunnen leiden tot beperkingen in dagelijkse activiteiten, zoals moeite met kauwen, praten of gapen. Kaakklachten en de gevolgen ervan kunnen problemen geven op het werk, in het gezin of het sociale leven. Uw tandarts kan kaakklachten herkennen en eventueel behandelen of doorverwijzen naar een kaakfysiotherapeut.

Oorzaak van kaakklachten

Kaakklachten worden vaak veroorzaakt, of in stand gehouden, door overbelasting van de kauwspieren en het kaakgewricht.

Daarbij spelen verkeerde mondgewoontes een grote rol: bijvoorbeeld de gewoonte om de kiezen op elkaar te klemmen of om de tanden van de onderkaak langs die van de bovenkaak te schuren (tandenknarsen) dat vooral ’s nachts gebeurt.

Stress is ook van invloed: de klachten kunnen toenemen bij een langdurige stresssituatie.

Soms kan een ongeluk, zoals een val op de kaak, de oorzaak zijn van kaakklachten. Systemische ziektes (ziektes waarbij het hele lichaam is aangetast), zoals reuma, osteo-artrose (gewrichtsslijtage) of fibromyalgie (pijn in bindweefsel en spieren) kunnen ook ten grondslag liggen aan de klachten.

Behandeling van kaakklachten

 

De behandeling begint met uitleg over en instructie van wat u zelf kunt doen om de klachten te verminderen.

Kaakfysiotherapie wordt meestal toegepast om de klachten te verminderen. In dat geval verwijst de tandarts u naar een gespecialiseerde kaakfysiotherapeut.

Soms wordt er ook gebruik gemaakt van een opbeetplaat. Deze wordt voorgeschreven bij pijnklachten, beperkte mondopening en wanneer er sprake is van verkeerde mondgewoontes (bijvoorbeeld kaakklemmen en  tandenknarsen).

Knieklachten

Voeg meer informatie toe over dit item...

informatie volgt

Please reload

rugklachten
nekklachten
kaakklachten
bottom of page